Sensorische informatie verwerking is het vermogen om informatie uit onze zintuigen (oren, ogen, voelen, ruiken, bewegen) op te nemen, deze informatie te verbinden en er op de juiste manier een reactie aan te geven. Zo kunnen wij onze omgeving ontdekken. Onze ogen hebben wij om te zien, onze huid om te voelen, onze oren om te horen en onze neus om te ruiken. Dit doen wij de hele dag onbewust. Wij herkennen pas iets als wij het gezien, gevoeld, geroken, bewogen en of geproefd hebben. De ervaringen worden opgeslagen in de hersenen en gekoppeld aan een woord. Als wij het woord bal lezen, weten wij hoe die eruit ziet, voelt en wat u ermee kan doen.
Sensorische Informatie Verwerking
Als u alles zou registreren, zou u gek worden van alle informatie. U zou alles zien, horen voelen. Uw ondergoed, een vlieg, een naadje in een sok, uw bril op uw neus, u zou alles ruiken. Heel veel prikkels krijgen geen aandacht, deze zijn op dat moment niet belangrijk voor ons. De belangrijke prikkels moeten echter wel doorkomen, het gevoel van een volle blaas, een rood stoplicht, hete thee. Daar moeten wij op reageren, maar het tikken van een klok het merkje in de kleding heeft geen noodzaak om te reageren en bemerken wij niet.
- Bent dromerig
- Voelt de schaafwond niet
- Uw kleding zit verdraaid
- Botst en stoot u veel
- Komt moeilijk tot actie
- Lage alertheid
Als er te veel prikkels doorkomen
- Pijn bij aanraken
- Kan niet goed focussen
- Heftige reacties
- Misselijk van geuren
- Kan niet stilzitten
- Afgeleid door geluiden, tikken klok, geluiden in de klas
- Kan uitleg niet volgen
- Problemen bij de zintuigen
Horen
Overprikkelde kinderen kunnen zich niet afsluiten van geluiden, hebben last van tikken van een pen of klok. Onderprikkelde kinderen lijken u niet te horen en merken bijvoorbeeld niet dat de bel gaat.
Tast
Overprikkelde kinderen worden boos bij onverwachte aanraking, kunnen niet in een rij staan of haren wassen tanden en poetsen en hebben last van labels en sokken. Kinderen die onderprikkeld zijn, zitten aan alles, komen te dicht bij anderen, friemelen veel, doen alles in de mond, ruw in het spel, voelen niet dat handen vies zijn en kleding verdraaid.
Propriocepsis en evenwicht
Kinderen die overprikkeld zijn, zijn graag stil, willen niet bewogen worden, hebben een stijve houding, moeite met klimmen koppeltje duikelen, worden snel misselijk en duizelig, wagenziek en zijn laat met fietsen,
Onderprikkelde kinderen hebben een onzekere houding, zakken in elkaar of zijn erg bewegelijk, botsen en struikelen vaker, pendruk te hard of te zacht, moeite om houding vast te houden, wippen op stoel en een houterige motoriek.
De behandeling
De kinderfysiotherapeut zal in kaart brengen waar uw kind het meest last van heeft door middel van een vragenlijst, de sensory profile en zo nodig aanvullende testen. Waarna er met oefeningen en adviezen gekeken wordt hoe het kind beter om leert gaan met de prikkels uit zijn omgeving.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken of wilt u meer informatie over uw klacht? Fysio Life Balance helpt u graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 079 3513678, een mail sturen naar info@fysiolifebalance.nl of u kunt het contactformulier op onze website invullen. Daarnaast kunt u ook een bezoek brengen aan onze praktijk! Wij zien u graag.
Onze specialisten:
Bryan Wolffenbuttel
Fysiotherapie
Openingstijden
- Maak een afspraak: