Hyperventilatie… Een medische term voor te snel ademen. Gemiddeld genomen ademen volwassenen tien keer per minuut. Bij hyperventilatie is dat meer dan het dubbele. Als dit gebeurt verdwijnt er te veel kooldioxide uit uw lijf en wordt er teveel zuurstof opgenomen.
Bij acute hyperventilatie krijgt u het benauwd, kunt u het gevoel hebben dat u stikt of zelfs flauwvalt. Bij chronische hyperventilatie kunnen de klachten uiteenlopen van vermoeidheid tot duizeligheid. Komt dit u bekend voor?
Wat zijn oorzaken en gevolgen van hyperventilatie?
De oorzaken van hyperventilatie zijn niet altijd duidelijk. Stress kan de symptomen verergeren. Door stress gaat u namelijk nog sneller ademhalen, waardoor u een vicieuze cirkel krijgt. Ook kunnen mensen angstig worden als ze weten dat ze last hebben van hyperventilatie. Dit kan zelfs zulke ernstige vormen aannemen dat er een paniekstoornis als straatvrees ontstaat. Het is dus heel belangrijk dat u hyperventilatie klachten serieus neemt en er niet mee blijft lopen.
Symptomen van hyperventilatie
Ondanks dat er te veel zuurstof is, is er onvoldoende zuurstofgehalte in de hersenen. Hierdoor kunnen onder andere de volgende klachten ontstaan:
- Duizeligheid;
- Verward voelen;
- Druk op de borst;
- Stijve spieren;
- Slapeloosheid;
- Een verdoofd gevoel.
Als u last heeft van hyperventilatie, gaapt of zucht u ook vaker. Dat gapen zorgt ook voor problemen, want hierdoor verdwijnt er nog meer kooldioxide uit het bloed.
Wat helpt bij hyperventilatie?
- Een goede rustige buikademhaling werkt en zorgt ervoor dat de hyperventilatie verdwijnt. Het klinkt misschien makkelijker dan het lijkt, zeker als u stress ervaart. Uw ademhaling gaat dan met u aan de haal. Het leven anders indelen is hierbij van belang.
- Een therapeut kan u hierbij helpen met cognitieve therapie. Hiermee wordt gekeken wat de oorzaak is en hoe u uw leven anders in kunt delen. Ook mindfulness kan bijdragen aan een goede ademhaling, omdat dit gericht is op het wegnemen van stress.
- Drinken van cola en koffie stimuleert hyperventilatie. Als u hier last van heeft, kunt u dit beter laten staan.
- Ademhalingsoefeningen. Als u zelf aan de slag wilt gaan, kunt u de volgende oefening doen:
- Ga rustig liggen;
- Leg uw handen op uw buik;
- Adem 4 tellen in, waarbij de buik uitzet;
- Adem dan uit waarbij de buik naar binnen gaat;
- Probeer het uitademen lang vol te houden.