Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?
In deze tijd van corona staan wij ineens veel meer stil wat nu eigenlijk het verschil is tussen een virus en een bacterie. Er wordt van ons verlangd om onze handen veelvuldig te wassen of te desinfecteren, maar is dit niet iets wat alleen bacteriën doodt? In dit artikel leggen wij uit waarom het toch belangrijk is door het verschil, maar ook de overeenkomst, tussen virussen en bacteriën te benoemen. Tot slot leggen wij kort uit wat het principe van een vaccin is.
Hoe werkt een virus?
Een virus komt bij ons binnen via lichaamssappen (bv. bloed en speeksel) en nestelt zich dan in een bestaande cel in het lichaam. Op het moment dat het virus in een cel zit, neemt het de regie van die cel over en kan het zich gaan vermenigvuldigen. Wanneer dit gebeurt, kunt u ziek worden. Bekende ziektes die door een virus worden veroorzaakt zijn griep, verkoudheid, de ziekte van Pfeiffer en COVID-19. Een virusinfectie kan niet verholpen worden met antibiotica, omdat deze alleen werken tegen bacteriën.
Hoe werkt een bacterie?
Een bacterie is een eencellig organisme en kan zich heel snel delen en verspreiden. In ons hele lichaam zitten miljoenen bacteriën. Er bestaat een verschil tussen goede bacteriën en slechte bacteriën. Bacillen die zich in de darmflora bevinden doen goed hun werk bij het verteren van voeding. De bacteriën in de huid zorgen voor een goede conditie hiervan. Slechte bacteriën zorgen ervoor dat u ziek wordt. Uw afweersysteem probeert door middel van witte bloedcellen de ziekmakende bacteriën te vernietigen. Wanneer dit niet lukt, dan kan een antibiotica kuur een oplossing zijn.
Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen. Het is een klein deeltje met erfelijk materiaal, omgeven door een zogenaamde eiwitmantel.
Afweer en behandeling van virussen en bacteriën
Er is een zeer belangrijk verschil op het moment van behandelen. Een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft, indien nodig, een antibioticum voor waardoor de bacteriën worden gedood. Tegen een virus bestaan echter geen geneesmiddelen. Het belangrijkste wapen tegen virussen is uw weerstand. Een goede weerstand kan veel ziektes de baas zijn. Wordt u toch ziek? Dan zorgt een goede weerstand ervoor dat u snel beter wordt.
Wij hebben een artikel geschreven over hoe u uw weerstand verhoogt. Lees hier verder
Waarom toch uw handen wassen?
In deze tijd is het extra belangrijk om uw handen te wassen. Stel dat u het coronavirus heeft. Het virus zit in uw longen. Als u uw hand voor uw mond houdt als u niest of hoest, komt het virus op uw handen terecht. Stel nu dat u iemand een hand geeft, dan zit het virus nu op zijn/haar hand. Het virus gaat niet door de huid, maar als die persoon aan het gezicht zit, kan het virus naar binnen. Door uw handen te wassen, haalt u het (eventuele) virus eraf. Daarnaast wordt ons gevraagd om in onze elleboog te niezen, zodat het virus niet op onze hand komt te zitten.
Het principe van een vaccin
De weerstand van het lichaam tegen een virus kan verhoogd worden door vóór een besmetting een onschadelijk gemaakt virus toe te dienen. Op deze manier wordt uw afweersysteem geprikkeld om alvast een goede verdediging in paraatheid te hebben gebracht. Als u vervolgens het virus zou oplopen, zorgt uw afweersysteem ervoor dat de virus veel minder kans heeft.